mie. nov. 25th, 2020

VIDEO. Comuna Nicolae Bălcescu, adusă la lumină de întreprinzătorul Ilie Lascu. Localnicii comentează situația

Comuna Nicolae Bălcescu  este condusă din anul 1996 de primarul Giurea Constantin, un liberal care nu s-a făcut remarcat cu nimic notabil privind dezvoltarea localității pe care o conduce de atâția ani. Comuna învecinat cu Orașul Lehliu Gară pare a fi uitată în timp – anii 2000. Iarba cât casa ce crește în voie pe marginea drumului îți dă împresia de sălbăticie, de ceva neîngrijit. O comună părăsită, poate uitată de normalitate, rămasă în timp.  La ultimul recensământ realizat prin 2011, populația comunei nu sărea de 1800 locuitori.

Singurele lucruri moderne din comună sunt mașinile locuitorilor și arhitectura câtorva case recent construite. Tragem frâna de mână și coborâm să luam pulsul câtorva locuitori ce se zăresc pe marginea drumului. Întrebăm prin sat unde este primăria și ce mai întâmplă pe aici. Dinj discuții aflăm că această localitate are ceva unic: o singură stradă asfaltată, un drum județean care trece prin localitatea N. Bălcescu – restul sunt pietruite. Iluminat public a fost făcut cu ajutorul lui Dumnezeu. Anul 2006 a fost an electoral, iar Dan Motreanu a candidat pentru funcția de deputat în Parlamentul României susținut fiind din partea Partidului Național Liberal.  Primarul Giurea a luminat calea candidatului pentru a fi văzut la față de locuitorii comunei în timpul campaniei.

Lăsăm politica și alegerile si revenim la discuțiile cu cetățenii care ne spun că domnul Giurea este apreciat ca un bun comunicator, însă faptele îl trag mult în jos.

Comuna Nicolae Bălcescu ce se învecinează cu Orașul Lehliu Gară este scoasă la lumină de întreprinzătorul Ilie Lascu, un călărășean care s-a ambiționat și a mobilizat mai mulți cetățeni din localitatea pentru a curăța vegetația crescută haotic pe marginea drumului.

Miercuri, 13 mai 2020, Ilie Lascu, liderul organizației PSD Nicolae Bălcescu, alături de alți 10 gospodari s-au mobilizat, determinați fiind de vorbele goale și promisiunile făcute de primarul Giurea, să pornească o amplă acțiune de curățare a vegetației crescute haotic pe marginea drumului județean  DJ305, singurul drum asfaltat din localitatea.  Cei adunați la acțiune s-au săturat de promisiunile primarului actual și cer o schimbare. Timp de 1 an primarul liberal nu a reușit să cosească buruiana pe pe marginea drumului principal.

Ilie Lascu: De 20 de ani, timp de 6 mandate ale primarului liberal în comuna Nicolae Bălcescu nu s-a făcut nimic. Dacă în 2020 nu s-a găsit soluție pentru cosit iarba, pentru dezinfecție, și ridicarea gunoaielor care zac aruncate pe marginea drumului, noi, un grup de gospodari ne-am mobilizat și am trecut la treabă.

Cetățenii care au auzit motocoasele au ieșit la porți să vadă ce se întâmplă și au rămas plăcut surprinși de ceea ce au vazut. Apreciază acțiunea domnului Ilie Lascu spunând că îl vor la primărie și îl îndeamnă să ia atitudine pentru o schimbare în bine a localității. Oamenii s-au săturat de Giurea și vor pe altcineva – concluzia la care s-a ajuns. Oamenii arată că lucrurile merg prost în localitatea lor care nu se dezvoltă față de alte localități.

Am fost la primărie pentru a discuta cu primarul despre situația localității,  însă acesta nu era de găsit. Dănilă Gheorghe viceprimarul comunei se afla în curtea primăriei, stătea la soarea împreună cu o altă salariată și discutau. Acesta nu a putut să ne spună cu exactitate unde se află primarul în timpul programului de lucru. Întrebat despre situația vegetației care depășea în multe zone peste 1 metru înățime, spune că fiecare trebuie să facă curat și întrețină. Apreciază gestul făcut de locuitori și afirmă cu tristețe că primăria nu are oameni și bani pentru așa ceva. Încurajează pe fiecare să facă curat și să aibă grijă de locul din fața casei.

În timp ce Primăria este bine mersi, și lipsită de preocupare, Ilie Lascu a găsit sprijinul a 10 gospodari care i s-au alăturat inițiativei de a curața drumul către Primărie. Acesta a mai întreprins acțiuni cetățenești repararea acoperișului bisericii din localitate, a unor locuințe ale celor săraci, iar în prezent este preocupat de reabilitarea peronului gării din localitate unde cetățenii stau expuși în soare, ploi sau viscol fără a avea condiții asigurate pentru navetă.

Întreprinzătorul care a mobilizat cetățenii spune că aceste lucruri sunt făcute pentru a arăta că se pot face lucruri împreună cu aomenii dacă există voință, înțelegere și implicare. Lascu mai spune că vrea să stopeze tot ce aduce suferință oamenilor de aici. De mai bine de 2 ani acesta s-a alăturat social-democraților călărășeni, o formațiune politice pe care o simpatizează și o consideră aproape de fiecare român.

Ilie Lascu intenționează să candideze la funcția de primar al localității Nicolae Bălcescu. Din discuțiile cu cetățenii am constatat că acesta este susținut de cadrele didactice și oamenii ca urmare a sponzorizării cu tablete intelgente, laptop-uri și gadget-uri utile copiilor.

Toate aceste merite sunt împărțite cu preoții din localitate care sprijină acțiunile întreprinzătorului. Oamenii din biserică spun că au o colaborare foarte bună cu Lascu Ilie și multumesc pentru tot ajutorul acordat. Pe timpul pandemiei au fost împreună în localitate și au oferit ajutor cetățenilor pe timp de pandemie cu alimente, medicamente și împărțind Lumina Sfantă de Paște.  Spre deosebire de acesta, actualul primar este descris ca fiind îmbătranit, lipsit de interes și avand probleme medicale care l-ar împiedica în buna desfășurare a activităților.

 

 11,850 total views,  1 views today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *