27 î.Hr.: Senatul roman îi acordă lui Gaius Julius Caesar Octavianus titlul de Augustus, marcând începutul Imperiului Roman

1547Marele Duce Ivan al IV-lea al Moscovei(Ivan cel Groaznic) devine primul țar al Rusiei, înlocuind Marele Ducat al Moscovei, vechi de 264 de ani, cu țaratul Rusiei. 

1556Filip al II-lea devine rege al Spaniei

1605: Prima ediție a El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervanteseste publicată la MadridSpania.

1632: Are loc ședința de anatomie ținută la Amsterdam, între breasla chirurgilor; corpul este al unui criminal executat prin spânzurare (Adriaan Adriaanszoon, sub pseudonimul de “Aris Kindt”). Rembrandt va picta în același an “Ora de anatomie a doctorului Nicolaes Tulp”.

1707: Parlamentul scoțian ratifică Actul de Unire, deschizând calea pentru crearea Marii Britanii

1909: Expediția lui Ernest Shackleton găsește Polul Sud magnetic. 

1919: Intră în vigoare un amendament la Constituția SUA care interzice fabricarea și consumul băuturilor alcoolice (“Legea prohibiției”), în vigoare până la 5 decembrie1933.

1924Eleftherios Venizelos devine prim-ministru al Greciei pentru a patra oară.

1942: Prăbușirea zborului 3 TWA, ucigând toți cei 22 de la bord, inclusiv vedeta de film Carole Lombard

1945: În urma Convenției de Armistițiu, care stabilea, la articolul 11, reparațiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenția economică „asupra mărfurilor pe care România urmează să le livreze în compensarea daunelor cauzate de către România Uniunii Sovietice prin operațiunile militare și ocuparea teritoriului sovietic”.

1945Adolf Hitler se mută în bunker-ul său, așa-numitul Führerbunker.

1946George Călinescu începe la Facultatea de Litere din Universitatea București, cursul “Istoria literară ca știință inefabilă și sinteză epică” cu lecția de deschidere intitulată “Sensul clasicismului”.

1965: Reprezentanțele diplomatice ale României și Danemarcei sunt ridicate la nivel de ambasadă.

1969: Studentul ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani își dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Național, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice cu un an înainte.

 1969: Navele spațiale sovietice Soyuz 4 și Soyuz 5 efectuează prima andocare a navelor spațiale cu echipaj pe orbită, primul transfer de echipaj de la un vehicul spațial la altul și singura dată când un astfel de transfer a fost realizat cu o plimbare în spațiu.

1979: În urma unor puternice manifestații, șahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârșitul monarhiei în Iran. 

1991: Lansarea operațiunii “Furtună în deșert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak. Are loc primul atac aerian declanșat de coaliția internațională (SUAMarea BritanieArabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

2000: Eclipsă totală de soare. Vizibilitate maximă: SUACanadaAmerica de Sud.

2001: Președintele congolez Laurent-Désiré Kabila este asasinat de unul dintre propriii săi bodyguarzi la Kinshasa. 

2003Naveta spațială Columbia decolează pentru misiunea STS-107, care ar fi ultima sa misiune. Columbia s-a dezintegrat 16 zile mai târziu la reintrarea în atmosfera Pământului.

2005: Românca Adriana Iliescu (~67 de ani) este cea mai vârstnică femeie din lume care dă naștere unui copil. Va deține recordul timp de aproape 2 ani.

2006Ellen Johnson Sirleaf depune jurământul ca noul președinte al Liberiei. Ea devine prima femeie din Africa aleasă ca șef al statului.

1974:se naște  Kate Moss, fotomodel britanic.

1979: se naște Aaliyah, cântăreață și actriță americană (d. 2001). 

 18 total views,  1 views today

By

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Generated by Feedzy