474Leon al II-lea în vârstă de șapte ani l-a succedat pe bunicul matern Leon I ca împărat al Imperiului Bizantin. Zece luni mai târziu a murit.

1126Împăratul Huizong abdică de la tronul chinez în favoarea fiului său, împăratul Qinzong.

1486: Regele Henric al VII-lea al Angliei se căsătorește cu Elisabeta de York, fiica lui Eduard al IV-lea, unind astfel Casa de Lancaster și Casa de York.

1523: Conchistadorul Francisco Pizarro a înființat orașul Ciudad de los Reyes, actualul Lima, pentru a fi capitala pământurilor cucerite de el pentru Coroana Spaniei.

1701Frederic I se încoronează ca rege al Prusiei, la Königsberg.

1733: A fost adus la o gradină zoologică din Boston primul urs polar prezentat public vreodată în SUA.

1778: Exploratorul englez James Cook este primul european care descoperă Insulele Hawaii, pe care el le numește “Insulele Sandwich”.

1799Francezul Louis Robert primește brevetul pentru descoperirea sa din 1798, prima instalație de produs hârtie.

1821: Începutul Revoluției de la 1821. Marii boieri: Grigore BrâncoveanuGrigore Ghica și Barbu Văcărescu, membri ai Comitetului de Oblăduire, dar și ai Eteriei, încheie o înțelegere cu Tudor Vladimirescu prin care îi făgăduiesc slugerului, să–i acorde tot sprijinul pentru ridicarea poporului la luptă.

1844: La Iași se joacă, în premieră, comedia lui Vasile Alecsandri “Iorgu de la Sadagura”, prima scriere dramatică originală a lui Alecsandri, considerată ca piatră de temelie a dramaturgiei românești.

1847Franz Liszt concertează la Iași, în casa vistiernicului Alecu Balș, unde face cunoștință cu Vasile AlecsandriGheorghe AsachiCostache Negri.

1860: Înființarea liceului Gheorghe Lazăr din București.

1871Wilhelm I al Germaniei este proclamat primul împărat al Germaniei în Sala Oglinzilor de la Palatul Versailles (Franța) spre sfârșitul războiului franco-prusac. Imperiul este cunoscut sub numele de al doilea Reich al germanilor.

1878Spiru Haret își ia doctoratul în matematici la Sorbona cu o teză de mecanică cerească devenită celebră.

1879: La Teatrul Național din București are loc premiera comediei “O noapte furtunoasă”, de Ion Luca Caragiale. În distribuție: Grigore ManolescuIon PanuMihail MateescuAnicuța PopescuAristița Romanescu.

1887Lazăr Edeleanu reușește prima sinteză a amfetaminei la Universitatea Friedrich-Wilhelms.

1911Americanul Elly, pilotând un avion “Curtis”, reușește prima aterizare pe o navă, cuirasatul “Pennsylvania”.

1919: A fost fondată compania Bentley Motors.

1919: Delegația română formată din I.I.C. BrătianuAlexandru Vaida VoievodC. AngelescuVictor Antonescu participă la lucrările Conferinței de Pace de la Paris.

1941: În teritoriul Transilvaniei de Nord-Est, ocupat de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, s-a dispus, printr-o ordonanță, ca în toate actele de stare civilă numele românești să fie scrise cu grafie maghiară.

1945Al Doilea Război Mondial: Eliberarea orașului polonez Cracovia de către Armata Roșie.

1968Marin Sorescu publică piesa “Iona”.

1977: S-a descoperit că misterioasa boală a legionarilor este cauzată de o bacterie denumită astăzi Legionella.

1977: Cel mai mare dezastru feroviar din Australia are loc la Granville, Sydney, unde au fost ucise 83 de persoane.

1990: Decret–Lege CFSN, nr. 30, privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului PCR.

1999A cincea mineriadă – Peste 10.000 de mineri încep un marș spre București pentru a obține mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile.

1999: Are loc inaugurarea, la București, a “Centrului de Formare Diplomatică și Relații Internaționale” (CFDRI). În cuvântul de deschidere, ministrul de Externe Andrei Pleșu a precizat că școala este menită “să producă diplomați eficienți, funcționari al căror singur partid este România, după cum spunea un diplomat înainte de război”.

2005: Compania Airbus a lansat, la Toulouseavionul A380, cel mai mare aparat de zbor din lume, destinat transportului civil.

2017: Încep protestele din România față de proiectul PSDALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.

1961:se naște Carmen Tănase, actriță română de teatru și film.

1971: se naște Josep Guardiola, fotbalist, antrenor spaniol.

 18 total views,  1 views today

By

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Generated by Feedzy