1561: A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1648Războiul de Optzeci de Ani – se semnează Tratatul de la Münster și Osnabrück care duce la sfârșitul conflictului dintre Țările de Jos și Spania

1649: Regele Carol I al Angliei este executat la Whitehall, Londra.

1695Constantin Brâncoveanu primește ca recompensă pentru serviciile făcute Curții din Viena, titlul de „principe al Imperiului”.

1835: În prima tentativă de asasinat împotriva unui președinte al Statelor Unite, Richard Lawrence încearcă să-l împuște pe președintele Andrew Jackson, dar eșuează și este imobilizat de mulțime, inclusiv câțiva congresmeni, precum și de Jackson însuși. 

1889: Arhiducele Prințul Rudolf al Austriei, moștenitor al tronului Austro-Ungariei, este găsit mort împreună cu amanta lui, baroneasa Marie Vetsera la Mayerling.

1920România și Cehoslovacia stabilesc relații diplomatice la nivel de legație.

1933Adolf Hitler este numit în funcția de Cancelar al Germaniei.

1948: După asasinarea lui Mahatma Gandhi în casa sa, prim-ministrul Indiei, Jawaharlal Nehru, vorbește națiunii, spunând „Lumina s-a stins din viețile noastre”. Data asasinatului este marcată drept „Ziua Martirilor” în India.

1969: Are loc ultimul spectacol public al trupei The Beatles, pe acoperișul Records Apple, din Londra. Concertul improvizat este întrerupt de poliție.

1972„Bloody Sunday”Duminica Sângeroasă– Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).

1991: „Grupul celor 24″ hotărăște să includă România între țările est-europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program inițiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico-economică a fostelor țări socialiste.

1992: La Praga are loc reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din 1994 se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în EuropaOSCE). Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme”.

1995: Întâlnirea dintre Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova, și Bill Clinton, președinte al SUA, prima de acest fel, consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din Republica Moldova.

1951: se naște Phil Collins, muzician britanic (Genesis și Brand X).

1968: se naște Filip al VI-lea al Spaniei, rege al Spaniei.

 12 total views,  1 views today

By

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Generated by Feedzy