Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă în luna februarie, în cadrul proiectului ”Exponatul lunii”, două piese denumite sugestiv picioare ”calapod”.

În colecția de Arheologie Generală a Muzeului Dunării de Jos, printre alte vestigii arheologice preistorice, se găsesc și o serie de obiecte de acest tip, atribuite culturii Gumelnița.

Comunităţile gumelnițene de la nord de Dunăre au realizat o serie de piese din lut care sugerează piciorul uman, o formă rară a plasticii antropomorfe.

Cele două obiecte la care vom face referire în continuare provin din așezarea gumelnițeană ”Măgura Cunești”, județul Călărași, ca urmare a unor descoperiri întâmplătoare, datorate unor lucrări agricole.

Unul dintre picioarele ”calapod”, sugerează laba piciorului drept, este realizat dintr-o pastă de proastă calitate, de culoare cenușie, are o stare bună de conservare, iar la partea superioară prezintă un orificiu ce traversează orizontal piesa.

Celălalt picior ”calapod”, sugerează laba piciorului stâng, este confecționat dintr-o pastă de proastă calitate, de culoare cenușie, are stare bună de conservare ș a fost reîntregit la partea superioară.

Cele două piese, care par a fi fost ”pereche”, au caracteristici comune, prezentând, de asemenea, și aceleași dimensiuni: lungime 153 mm, lățime 68 mm și o înălțime de 106 mm.

Din perspectiva interpretării acestora, unii arheologi afirmau că reprezentările piciorului uman din aria culturii Gumelnița au legătură cu simbolurile purității, puterii și prezenței divinității. Prezența lor în locuințe, precum și perforația lor (care le-a permis să fie suspendate în diverse locuri) ar putea sugera o divinitate care avea rolul de a proteja casa.

Cele două obiecte vor fi expuse la Secția Arheologie a muzeului pe tot parcursul lunii februarie.

 12 total views,  1 views today

By

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Generated by Feedzy