1621Grigore al XV-lea devine papă.

1801: Pacea de la Luneville confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797), semnat de Austria și Franța; Franța recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile franceze asupra malului stâng al Rinului.

1861Războiul Civil AmericanJefferson Davisa fost ales președinte al Statelor Confederate ale Americii.

1904: Flota japoneză atacă pe neașteptate fortareața rusă Port-Arthur. Începe războiul ruso-japonez (19041905), încheiat prin tratatul de pace de la Portsmouth (1905).

1919România și Polonia au stabilit relații diplomatice.

1929: S-a încheiat, la Moscova, între URSSRomâniaLetonia și Estonia, un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia și Basarabia.

1934: Semnarea, la Atena, de către reprezentanții RomânieiIugoslavieiGreciei și Turciei a Pactului Înțelegerii Balcanice (cu un protocol și o anexă secretă), care stipula, printre altele, că statele semnatare “își garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” și “își iau obligația de a nu întreprinde nici o acțiune politică față de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalți semnatari și de a nu lua nici o obligație față de oricare alt stat balcanic fără cunoștința prealabilă a celorlalte părți”. Inițial a fost concepută ca un pact în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta. (Guvern Gheorghe Tătărescu, ministru de Externe Nicolae Titulescu).

1945: S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist. Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului.

1945: Se promulgă Legea pentru epurarea presei, care prevedea sancționarea cu admonestare scrisă, suspendarea activității între 6 luni și 5 ani și interzicerea definitivă de a lucra în presă pentru acei ziaristi, publiciști și colaboratori ai presei care înainte de 23 august1944 s-au pus în slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendați de către puterile Axei pentru propagandă în favoarea politicii lor, au îndemnat la acte de teroare, schingiuiri și omoruri.

1953: În Franța apare colecția Livre de poche, care a cunoscut un succes remarcabil.

1959Japonia anunță renunțarea totală la armele nucleare.

1969: Primul zbor de încercare al unui Boeing 747.

1971Apollo 14 se întoarce pe Pământ după o misiune pe Lună.

1977: Postul de radio, Europa Liberă, a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naștere” al dizidenței românești.

1991: În timpul epidemiei de holeră, guvernul peruan numește o urgență națională. Acest lucru nu poate împiedica răspândirea epidemiei în EcuadorColumbiaMexic și Nicaragua. Din cei aproximativ 400.000 de pacienți mor aproximativ 12.000.

1995Alain Delon, actor, regizor și producător francez, primește “Ursul de aur” pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de film de la Berlin.

1998: La TbilisiGruziaEduard Șevardnadzesupraviețuiește atentatului îndreptat asupra lui.

2001: Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517.

2022: s-a anunțat relansarea posturilor TV al SRTV: TVR Cultural și TVR Info.

1943:se naște  Joe Pesci, actor american.

1945:se naște Mia Farrow, actriță americană.

 12 total views,  1 views today

By

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Generated by Feedzy