1258Invaziile mongoleBagdadul cade în mâinile mongolilor, punând capăt Epocii de Aur islamice

1355: Regele Ludovic I al Ungariei confirmă înțelegerea cu Nicolae Alexandru, care în schimbul unor garanții de securitate, a acceptat suzeranitatea regală maghiară asupra Valahiei Transalpine (“Țara Românească”).

1388: Menționarea, pentru prima dată, a orașului-cetate Suceava, drept capitală a statului feudal Moldova.

1502Vasco da Gama pleacă din Lisabona, Portugalia, pentru a doua călătorie spre India.[2]

1763: În urma Tratatului de pace de la Paris, Franța a cedat Regatului Unit Canada și teritoriile din America de Nord, de la est de râul Mississippi.

1819Simon Bolivar este numit președinte al Venezuielei și comandant suprem al armatei revoluționare.

1840: Regina Victoria a Regatului Unit s-a căsătorit cu prințul Albert.

1841: A intrat în vigoare “Actul uniunii”, ce confirma oficial unirea Canadei Superioare cu Canada Inferioară (actul fusese semnat în 1840).

1867: Are loc, la Iași, premiera piesei “Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă.

1882Bogdan Petriceicu Hașdeu este ales membru al Societății de lingvistică din Paris.

1904: Împăratul Japoniei a declarat, în mod oficial, război Rusiei, condamnând pretențiile rusești asupra Coreei și Manciuriei.

1938: Regele Carol al II-lea înlatură guvernul Goga–Cuza și instaurează un regim de autoritate personală. În fruntea guvernului este numit patriarhul Miron Cristea.

1941Marea Britanie rupe relațiile diplomatice cu România și extinde asupra ei măsurile de blocadă.

1942: Primul Disc de Aur a fost decernat, de către Compania RCA VICTOR, americanului Glenn Miller, pentru melodia “Chatta Nooga Choo Choo”.

1945: Armata I română desfășoară operația pentru zdrobirea bastionului inamic din Munții Javorina (Cehoslovacia) (10 februarie – 18 martie).

1947: Delegația Guvernului român semnează, la ParisTratatul de pace cu Puterile Aliate și Asociate. României i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord și i se impune plata unor despăgubiri, în contul reparațiilor de război.

1947Italia a retocedat IugoslavieiDalmațiaocupată în timpul războiului.

1955România și Iugoslavia au semnat un acord cu privire la stabilirea regulilor de navigație în sectorul comun al Dunării.

1960: Ia ființă, în senatul francez, un grup parlamentar de prietenie FranțaRomânia, cuprinzând personalități marcante din toate partidele politice.

1965: Adunarea Generală a ONU alege România ca membru al Consiliului Economic și Social pentru o perioadă de trei ani.

1968: S-a înființat Societatea de Științe Istorice din România.

1990: Curtea Supremă de Justiție, sesizată de Procuratura Generală, hotărăște trimiterea în judecată pentru complicitate la genocid, în perioada timișoreană a Revoluției Române din decembrie 1989, pe membrii comandamentului instituit la Timișoara pentru înăbușirea și reprimarea Revoluției.

1997: Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov.

2003Franța și Belgia se opun, la NATO, cererilor americane privind acordarea de sprijin pentru Turcia, în cazul unui atac împotriva Irakului. Franța, Rusia și Germania adoptă o declarație comună, care se referă la prelungirea inspecțiilor din Irak.

2006: Are loc a 20-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă la Torino. Participă 2.500 de atleți din 85 de țări. (Italia, 10-26).

2009: Pentru prima dată are loc coliziunea a doi sateliți artificiali care orbitau în jurul Pământului. Coliziunea s-a produs la ora 16:56 UTC la 789 km deasupra Peninsulei Taimîr, în Siberia; viteza sateliților în timpul coliziunii a fost estimată la 11,7 km/s.

1933: se naște Victor Rebengiuc, actor român de teatru și film.

1997:se naște  Chloë Grace Moretz, actriță americană.
 

 17 total views,  1 views today

By

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Generated by Feedzy