Bancnotele euro au intrat în circulație la 1 ianuarie 2002 și au folosite în toate țările UE. Cu toate astea, două dintre ele vor dispărea în curând. Cu scopul de a combate infracțiunile, Banca Centrală Europeană a emis până în prezent două „serii” de bancnote. Prima a fost bancnota „originală” în circulație din 2002, iar cea de-a doua a apărut în 2012.

Cea de-a doua serie de bancnote, denumită Europa, nu prezintă diferențe conceptuale. Cu toate astea, doar 7 bancnote din colecția noii serii mai sunt emise în mod regulat, față de 8 bancnote din prima serie. Autoritățile au descoperit că infractorii foloseau aceste două bancnote pentru operațiuni ilegale, cum ar fi spălarea de bani și finanțarea terorismului internațional.

„Bancnota de 500 de euro nu este utilizată pe scară largă ca instrument de plată. Reprezintă totuși o treime din valoarea tuturor bancnotelor aflate în circulație. Ridică însă semne de întrebare cu privire la scopurile în care este folosită”, se arată într-un raport Europol privind utilizarea numerarului de către grupurile infracționale.

Prin urmare, bancnotele „care sunt foarte căutate de infractori” vor dispărea. Și bancnota de 500 de euro, care este încă utilizată de 337 de milioane de persoane și care reprezintă 30% din totalul monedelor aflate în circulație, ar putea să fie modificată.

Ea a fost retrasă din circulație la 4 mai 2016. Singurele excepții au fost Deutsche Bundesbank din Germania și Oesterreichische Nationalbank din Austria. Ele nu au renunțat la această bancnotă „pentru a asigura o tranziție fără probleme și din motive logistice”. Cu toate astea, în 2015 au fost în circulație 613,6 milioane de bancnote în valoare de peste 306 miliarde de euro.

Sursă text: evz.ro

By