După o carieră impresionantă dedicată sportului călărășean, Dumitru Chirilă, directorul Clubului Sportiv Municipal Călărași, se pregătește să se retragă din activitate începând cu 1 aprilie 2025. Într-un interviu exclusiv, acesta a rememorat începuturile dificile, marile performanțe obținute și provocările depășite pe parcursul celor 35 de ani dedicați sportului local.
Dumitru Chirilă a înființat Clubul Sportiv Municipal Călărași în septembrie 1990, într-o perioadă marcată de schimbări sociale și politice profunde. „La început, clubul a fost doar o hârtie semnată la Ministerul Sportului. Nu existau baze sportive, nici antrenori pregătiți. Totul a fost creat din pasiune și ambiție”, a declarat Chirilă.
Rezultatele nu au întârziat să apară. Clubul a reușit să aducă județului Călărași primele medalii naționale și internaționale din istoria sa sportivă. Directorul și-a amintit cu emoție prima medalie europeană obținută în 2013 de Georgiana Vasile la canotaj, în Belarus. „Atunci mi-am dat seama că imposibilul devine posibil”, a mărturisit acesta.
Printre cele mai importante performanțe obținute sub conducerea sa se numără și aurul olimpic câștigat de Adriana Ailincăi la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. „A fost un moment extraordinar, am simțit că am câștigat tot ce se putea câștiga”, a spus Chirilă.
Chirilă consideră că secretul succesului clubului stă în selecția riguroasă și în formarea atentă a sportivilor: „Noi am fost mereu șlefuitori de diamante. Nu toți copiii pot ajunge mari campioni, dar rolul nostru este să le descoperim talentul și să le dăm încredere în forțele proprii.”
În ciuda dificultăților financiare și politice, Chirilă a menținut clubul pe un traseu al performanței, criticând totodată lipsa meritocrației din sportul românesc: „Cea mai mare problemă este că în funcțiile cheie nu ajung oameni competenți, ci persoane care să fie ușor de controlat. Din păcate, sportul românesc este grav subfinanțat, iar noi am reușit să obținem rezultate incredibile cu resurse limitate.”
După retragerea sa, clubul va fi condus de Angel Valentin, unul dintre foștii săi elevi în care Chirilă își pune toată încrederea. „Sunt convins că Angel va continua drumul performanței. I-am lăsat sportivi de excepție precum Bianca Efteni, care este una dintre cele mai mari speranțe ale canotajului mondial, dar și mulți alți campioni europeni și mondiali”, a punctat acesta.
Retrăgându-se cu sentimentul unei cariere împlinite, Dumitru Chirilă afirmă că cea mai mare realizare a sa rămâne faptul că a reușit să demonstreze lumii că județul Călărași poate produce performanță de talie mondială. „Am pornit de la nimic și am ajuns la tot. Am arătat călărășenilor și românilor că suntem capabili de lucruri mărețe”, a concluzionat directorul Dumitru Chirilă.